August 11, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Criză politică în Italia. Mario Draghi demisionează după ce a pierdut sprijinul politic

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat demisia după ce guvernul de la Roma a pierdut sprijinul partenerului de coaliție, Mişcarea 5 Stele (M5S), anunță digi24.ro

Fostul șef al Băncii Centrale Europene conducea din februarie 2021 un guvern de unitate națională. Într-o declarație publică, premierul Draghi a transmis că pactul de încredere care a susținut guvernul de uniune națională a dispărut.

„Îmi voi preda demisia președintelui republicii în această seară”, a spus liderul guvernului de la Roma.

Criza politică din Italia a fost provocată după ce Mişcarea 5 Stele (M5S), membră a coaliţiei de guvernare, a decis să nu participe la votul de încredere asupra unui decret-lege supus joi votului în Senat.

Decretul-lege în cauză conţine un pachet de măsuri de circa 10 miliarde de euro pentru ajutorarea familiilor şi firmelor în faţa inflaţiei, dar şi o măsură pentru facilitarea construirii unui incinerator de deşeuri la Roma. Însă, lupta contra unor astfel de incineratoare reprezintă un element esenţial al politicii M5S.

Prin urmare, Giuseppe Conte, fost prim-ministru şi actualul lider al M5S, a anunţat miercuri seară că senatorii partidului său vor ieşi din sală la votul de încredere solicitat de guvern.

Guvernul premierului italian Mario Draghi a câştigat votul de încredere joi în Senat, dar Mişcarea populistă 5 Stele a boicotat votul așa cum a anunțat, aruncând coaliţia de uniune națională în criză.

La votul de săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, partidul a votat pentru încrederea în guvern, dar s-a abţinut ulterior la votul concret asupra decretului-lege.

Confom La Repubblica, regulile sunt însă diferite în Senat, unde votul de încredere coincide cu cel asupra textului în cauză, astfel încât M5S nu va putea recurge la portiţa de scăpare folosită în Camera Deputaţilor.

Chiar și fără votul M5S măsurile au fost adoptate cu 172 de voturi și 39 împotrivă.

Cu toate acestea, Draghi a afirmat de mai multe ori că nu va exista un guvern fără M5S, chiar dacă numărul de aleşi ai acestui partid nu este suficient pentru a provoca o cădere a executivului.

M5S, câştigător al ultimului scrutin legislativ în 2018, cu 32% din voturi şi o majoritate relativă în Parlament de la Roma, a coborât de atunci constant în sondaje, iar mai mulţi dintre aleşii săi au părăsit partidul.

Creditat în prezent cu 10%-11% dintre intenţiile de vot, M5S încearcă să-şi păstreze o cât mai mare vizibilitate şi să-şi reafirme principiile, pe măsura apropierii alegerilor legislative, prevăzute la începutul anului viitor, dacă o cădere a guvernului nu va provoca între timp devansarea lor.

Alegerile generale erau programate la începutul anului 2023, dar demisia premierul Draghi înseamnă că probabil se vor organiza alegeri anticipate în toamnă.

Comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni, care este el însuși un fost prim-ministru italian, a declarat că executivul comunitar al UE urmărește evoluțiile de la Roma „cu detașare, dar și cu îngrijorare”, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..