August 17, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Ministrul Familiei, Gabriela Firea: Nu promovez orice modalitate de a creşte natalitatea în România.

0 0
4 min read
0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis pe pagina sa de facebook după participarea la dezbaterea cu tema „Importanța educației și asigurarea egalității de șanse pentru copiii proveniți din comunitățile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forțate și abandonul maternal”, organizată de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, că nu va promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre. Ministrul a precizat că nu dorește să ne mai întoarcem înainte de Revoluţie, în care aveam cantitate. Ne dorim calitate, în cazul natalităţii, mai transmite Gabriela Firea.

 

 

 

 

“Natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene. Procentul este şi mai mare în cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum!

Copiii romi trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii. Problema căsătoriilor timpurii continuă să îi afecteze pe mulți dintre tinerii acestei minorități, care, sub oretextul tradiției, își compromit șansa la un viitor mai bun.

 

Am participat astăzi la dezbaterea cu tema „Importanța educației și asigurarea egalității de șanse pentru copiii proveniți din comunitățile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forțate și abandonul maternal”, organizată de Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

Am subliniat că, atunci când îţi obligi copilul să se căsătorească la o vârstă fragedă, când încă nu şi-a finalizat studiile, când nu a demonstrat întreaga capacitate de a explora această lume, îl condamni la o viață grea, fără nicio posibilitate de a evada în lipsa educației. Nu este vorba de tradiţia romilor, ci de obiceiurile lor.

Nu promovez orice modalitate de a creşte natalitatea în România. Ne dorim creşterea natalităţii sănătoase. Familiile, cuplurile de tineri care ajung la o vârstă potrivită din punct de vedere psiho emoţional şi material să se poată împlini prin a avea copii.

 

Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre. Nu ne mai întoarcem înainte de Revoluţie, în care aveam cantitate. Ne dorim calitate, în cazul natalităţii.

Toţi copiii care apar în familii foarte sărace, care apar în familii de copii, copii ai copiilor, ai adolescenţilor, copii care sunt în familii destrămate, copii care nu sunt doriţi, copii care apar din întâmplare, aceşti copii vor suferit toata viaţa. Ei sunt cei mai mulţi care ajung în grija statului.

Militez pentru o politică corectă, pe care să o facem împreună cu organizațiile rome, pentru a opri sarcinile la fetiţe provenite în urma căsătoriilor timpurii, forţate. Ce poate să ştie o fetiţă, o adolescentă despre viaţă, când i se spune în familie că trebuie să renunţe la şcoală, trebuie să renunţe la vacanţe, la prietene, la cărţile specifice acestor vârste atât de minunte, şi trebuie să se căsătorească şi să devină mamă?

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse lucrează la o serie de proiecte. Nu spun că nu există legislaţie suficientă, dar nu este ţintită, şi nu vine să îndrepte problemele acute: abandonul şcolar, natalitatea la fetiţe, adolescente, sărăcia – multe familii de romi trăiesc în sărăcie extremă, peste 80% din familiile de romi nu au condiţii minimale de trai.

Toate proiectele sunt importante, dar unul dintre acestea care ne va ajuta să avem o situaţie clară este Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii.

Avem o finanțarea de 50 de milioane de euro, prin PNRR, pentru construcţia a 150 de centre de zi, împreună cu autoritățile publice locale și cu ONG-urile care doresc să se implice în aceste proiecte.

Garanţia pentru copii unde 5% din fondurile europene anuale vor fi alocate automat pentru sprijinirea copiilor care provin din familii cu grave probleme financiare. Mă refer în primul rând la copiii din zonele defavorizate, la copiii din familii numeroase, la copii din familiile monoparentale. Toți acești copii sunt în risc de a renunța la școală, deci sunt primii la abandon școlar.

Sprijinul social nu înseamnă pomană, ci înseamnă sprijin. Un copil nu este vinovat că a ajuns în grija statului. Este vorba despre oameni, nu despre cifre!”, a scris ministrul Gabriela Firea pe facebook

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..