August 11, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Ministrul mediului: Este o situație nemaiîntâlnită în această perioadă a anului

0 0
2 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Apelul de a nu mai utiliza apa potabilă pentru udarea grădinilor și umplerea piscinelor vine într-o perioadă critică, într-o perioadă secetoasă, în care consumul și aprovizionarea cu apă potabilă sunt puse în pericol de situația climatică și meteorologică și de o secetă pedologică prelungită, a explicat miercuri seara, la Digi24, ministrul mediului, Tanczos Barna.

„Este o situație nemaiîntâlnită în această perioadă a anului, iar codurile roșii de caniculă vin din ce în ce mai repede, în luna mai, în luna iunie, lucru neobișnuit până acum”, a arătat Tanczos Barna.

În anumite localități s-a trecut deja la restricționarea consumului de apă, pentru ca în timpul nopții rezervoarele să fie umplute, iar în timpul zilei toată lumea să aibă apă. Deja sunt situații unde punctele mai înalte dintr-o localitate nu pot fi alimentate, pentru că presiunea este mai mică. Asta, în condițiile în care la anumite stații de pompare s-au măsurat cantități duble, triple de apă consumată față de perioada de iarnă, a explicat ministrul mediului.

Tanczos Barna: „Doborâm record după record”
El spune că zona Moldovei și zona de sud sunt cele mai afectate de secetă. În zona Moldovei, pe anumite arii există o secetă pedologică critică. „Acolo avem și cele mai multe probleme, cu restricțiile temporare de utilizare a apei potabile. Acolo, dacă nu vin ploi, în termen de 2-3 luni de zile situația se
poate complica foarte mult. Iar ploile anunțate de meteorologi vin ca vijelii și pot afecta și infrastructura, și culturile agricole”, a spus ministrul mediului.

În 2019 și în 2020 am avut cei mai calzi ani din istorie din 1901 încoace, iar în perioada 1 septembrie 2021 – 30 iunie anul curent am avut cea mai secetoasă perioadă de 10 luni din istorie. În 2021 și 2022, vara, am avut cele mai timpurii coduri roșii din istorie. Acolo unde am avut 400
de litri de precipitații pe metru pătrat până acum, în 10 luni avem 190-200, a arătat Taczos Barna. „Deci, doborâm record după record. Clima se schimbă în jurul nostru. Trebuie să fim conștienți de faptul că dacă nu facem ceva împotriva acestor schimbări climatice, vom suferi cu toții”, a subliniat ministrul.

„Matematica nu ne poate păcăli. Asta este situația. Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică – moderată, excesivă sau critică. Nu poate spune nimeni că nu se schimbă lucrurile în jurul nostru și nu putem fi iresponsabili și nu putem să fim nepăsători”, a pledat ministrul mediului, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..