August 17, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

E-mailuri virusate trimise în numele ANAF. Zeci de români au fost anunțați că ar avea datorii la Fisc

0 0
2 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

E-mailuri false au fost trimise în numele Fiscului. Zeci de români au primit mesaje prin care erau notificați că au datorii. Dacă unii români au sunat să verifice, alții și-au dat seama că este vorba despre o înșelăciune. Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit că cei care descarcă așa-zisa somație ANAF își virusează automat telefonul sau laptopul, scrie digi24.ro

Textul e-mail-ului care părea trimis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a ajuns la mai mulți români zilele acestea. În prima parte a mesajului destinatarii sunt anunțați că au facturi fiscale restante și sunt rugați să își plătească datoriile. În a doua parte sunt rugați să acceseze un atașament care de fapt este fisier malițios care infectează dispozitivul automat.

Speriați că ar putea să aibă datorii neplătite, oamenii au sunat imediat la ANAF.

Lucian Heiuș – președintele ANAF: “Au fost câteva persoane care au sunat la acel număr care este de la ANAF, bine au făcut pentru că li s-a spus că este un e-mail fals. Noi niciodată nu trimitem pe e-mail se folosește spațiul privat virtual care este principala interfață de comunicare cu contribuabilii, dacă intră în executare silită de primesc somațiile.”

Au fost și români care și-au dat seama că sunt ținta unui atac.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat, în ultimele zile, o creştere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de email, infractori cibernetici folosind identitatea vizuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a transmite un cod maliţios prin intermediul unor e-mail-uri.

Conform unui comunicat al DNSC, mulţi utilizatori au observat că este vorba despre un atac şi nu un e-mail legitim din partea autorităţii şi au notificat autorităţile.

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, metoda de atac constă în e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituţii sau organizaţii cu reputaţie şi este des folosită de atacatori pentru a oferi potenţialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în acelaşi timp pe emoţionarea utilizatorului pentru a-l face mai puţin vigilent.

“În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au ‘plăţi restante fiscale’, iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze ‘factura fiscală ataşată’. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot”, explică specialiştii DNSC, citați de Agerpres.

 

sursa foto  –  digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..