August 11, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Schimbări uriașe. Asistenți medicali, doar cu studii superioare și servicii private în spitalele de stat

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Ministerul Sănătății a anunțat schimbări majore în sistemul sanitar. Astfel, se va institui obligativitatea studiilor superioare pentru asistenții medicali, iar medicii vor putea oferi servicii, contra cost, chiar în spitalele publice. Totodată, se va elabora o altă normare a personalului, care va însemna mutarea medicilor și asistentelor din spitalele mari în zonele care înregistrează deficit, scrie national.ro

Planul strategic multianual pentru dezvoltarea resurselor umane în Sănătate 2022-2030, elaborat de Ministerul Sănătății, cuprinde măsuri revoluționare în sistem. În primul rând, nu se va mai permite accesul la școlile sanitare postliceale a persoanelor fără diplomă de Bacalaureat, iar asistenții medicali fără studii superioare vor fi trimiși la reciclare, pentru îmbunătățirea competențelor. Următoarea etapă va fi introducerea obligativității absolvirii de studii superioare pentru asistenții medicali. Totodată, vor fi evaluate programele de formare profesională pentru asistenții medicali și moașe din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, pentru a se asigura respectarea standardelor educaționale.

Totodată, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor emite un ordin comun privind finanțarea și suportul pentru realizarea practicii independente a asistenților medicali în zonele rurale sau izolate, dezavantajate, unde nu există medici de familie. Aceștia își vor putea deschide propriile cabinete, condiția fiind ca asistenții medicali să aibă studii superioare. Ministerul Sănătății a anunțat și pilotarea unui sistem de salarizare a personalului medical în funcție de activitate, cu structurarea remunerației într-o componentă fixă, o componentă variabilă în funcție de activitate și o componentă ca pondere a contribuției echipei medicale din care face parte angajatul. De asemenea, va fi elaborat și monitorizat un sistem de indicatori de performanță pentru resursele umane din toate sectoarele sistemului de sănătate, atât din punct de vedere al performanței individuale, cât și a echipei.

Exodul forțat al medicilor
Pentru îndeplinirea Planului multianual, care este prevăzut și ca jalon în PNRR, vor fi elaborate mai multe acte normative, printre care se numără și un ordin al ministrului Sănătății privind Normarea personalului din unitățile sanitare publice și dimensionarea necesarului de posturi în funcție de volumul de activitate al secțiilor și compartimentelor. Acest lucru va duce la disponibilizarea de personal din spitalele din marile orașe, unde sunt concentrați foarte mmulți medici și asistente, și relocarea acestora în zone cu deficit de personal, în condițiile în care, la ora actuală, 90% dintre medici lucrează în mediul urban.

”Deși numărul total de medici a crescut semnificativ în ultimii ani, distribuția geografică a acestora nu s-a ameliorat, ci s-a înrăutățit, existând o și mai mare concentrare a acestora în centrele universitare din București, Timișoara, iași,. Cluj, Craiova și Mureș și o lipsă acută de medici în județele de provincie. Pe primele locuri în clasamentul județelor cu cei mai puțini medici la suta de mii de locuitori se află Prahova, Giurgiu, teleorman, Călărași și Dâmbovița”, susține Ministerul Sănătății.

Coplata la stat
Planul multianual al Ministerului Sănătății mai prevede și pilotarea furnizării anumitor servicii elective (medicale sau chirurgicale), desfășurate în afara programului de lucru. Pacienții vor avea programări prioritare și vor avea posibilitatea de a-și alege medicul, în baza unei co plăți reglementate conform legii și suportate de aceștia. Totodată, vor fi elaborate și implementate măsuri pentru eliminarea plăților informale din unitățile sanitare publice, scrie national.ro

 

 

sursa foto – national.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..