August 11, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

S-a fâsâit PNRR-ul. Rămânem și fără energie din regenerabile

0 0
3 min read
0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Cea mai importantă componentă din PNRR pe energie, care constă în creșterea capacității de producție din regenerabile cu 950 MW, nu are nicio șansă de finalizare. Reprezentanții Guvernului cer urgentarea avizelor pentru parcurile eoliene și fotovoltaice, însă procedurile legale aferente fac imposibilă realizarea investițiilor până în iunie 2024. Astfel, România pierde aproape 600 de milioane de euro, scrie national.ro

Absența unei dezbateri naționale și a unei implicări a mediului economic și social în elaborarea PNRR-ului, care a fost ținut la secret până la aprobare, începe să aibă consecințe. Guvernanții dau acum din colț în colț și încearcă, cu disperare, să găsească soluții pentru a nu pierde toți banii din PNRR. Fără proiecte ajunse la maturitate, România se află în imposibilitatea de a se încadra în termenele extrem de scurte de finalizare a investițiilor. Un exemplu în acest sens sunt cele 595 milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice și eoliene, cu o capacitate totală de producție a energiei de 950 MW, fonduri imposibil de accesat. Miniștrii Mediului, Fondurilor Europene, Energiei și Dezvoltării au semnat un memorandum în care se solicită urgentarea avizelor și autorizațiilor în cazul acestor proiecte, din cauza riscului major de pierdere a banilor.

”În luna martie 2022, a fost lansat apelul de proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, cu termen de finalizare a investițiilor, respectiv conectare la rețea – luna iunie 2024. În acest sens, atragem atenția asupra intervalului deosebit de scurt de timp până la care investițiile trebuie să fie finalizate, respectiv instalarea și conectarea la Sistemul Energetic Național, inclusiv punerea în funcțiune, operațiuni care au ca termen limită finalul trimestrului II 2024. Având în vedere că investițiile în sectorul energetic sunt esențiale pentru dezvoltarea acestui palier, companiile și celelalte entități implicate în implementarea proiectelor urmăresc cu maxim interes oportunitățile de finanțare pe care le oferă această facilitate”, se precizează în Memorandum.

Misiune imposibilă
Miniștrii atrag atenția că implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic, în acord cu exigențele legislației naționale incidente, reprezintă un proces amplu, bazat pe parcurgerea unor etape de autorizare și construcție, care presupun termene ample cu un real potențial de întârziere a îndeplinirii jalonului. Etapele unei investiții în acest sector constau în studii de fezabilitate, avize și autorizații, implementare, punere în funcțiune, recepție, recepţie la terminarea lucrărilor, recepţia punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie, recepţia finală la expirarea perioadei de garanţie și recepţia definitivă a obiectivelor de investiţii. Totodată, aceste etape presupun un proces îndelungat și complex de elaborare de documentații cadastrale, aprobare planuri urbanistice zonale, emitere autorizații de construire, obținere avize tehnice de racordare la rețea, elaborare de memorii tehnice, evaluări de mediu, studii topo și studii geotehnice.

Se cere încălcarea legii
Pentru a se încadra în calendarul de implementarea a investițiilor din PNRR, miniștrii cer revizuirea termenelor legale aferente acestora prin reducerea perioadelor de analiză în vederea emiterii avizelor. ”În acest sens, se impune a se preciza faptul că activitatea de acordare a licențelor și autorizațiilor în sectorul energetic de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reprezintă un alt aspect care necesită a fi menționat, fiind necesară realizarea unor demersuri concrete în vederea flexibilizării termenelor și accelerării procedurilor de autorizare. Subliniem faptul că, în lipsa unei abordări pragmatice cu privire la emiterea în regim de urgență a avizelor, sumele alocate României nu vor putea fi utilizate în beneficiul cetățenilor și al operatorilor economici. Având în vedere succesiunea de termene pe care le reclamă fiecare etapă distinctă, accentuăm faptul că există un risc major de a se înregistra întârzieri în parcurgerea etapelor”, se mai arată în Memorandum, scrie national.ro

 

sursa foto – national.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..