June 27, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, precizări despre alergia la ambrozie

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Având în vedere că buruiana Ambrozia constituie o cauză majoră a alergiilor în această perioadă, facem următoarele precizări:

Ambrozia este o plantă perenă invazivă care crește spontan pe terenurile lăsate în paragină, de aici şi denumirea populară de iarba de paragină, cum ar fi pe marginea drumurilor și de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, a pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite.

Simptomatologia persoanelor alergice la polenul de ambrozie este sezonieră (lunile august și septembrie) și constă în:

– strănut în salve;

-prurit (mâncărime) nazal, ocular și faringian,;

-obstrucție nazală (nas înfundat);

-rinoree (secreție din nas) apoasă;

-secreții postnazale;

-congestie (înroșire) ocular;

– lăcrimare;

-tuse seaca;

-Wheezing (respirație şuierătoare);

-dispnee (respirație dificilă) în special dimineața și seara;

-urticarie (mâncărime generalizată).

Foarte rar pot să apară reacții încrucișate între polenul de ambrozie și alimente ca: roșii, kiwi, pepene roșu, pepene galben, banane.

În vederea distrugerii  buruienii ambrozia și pentru prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice.

Măsurile se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..