July 1, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Vasile Dîncu, la reuniunea miniștrilor apărării NATO: Trebuie să trecem la o apărare înaintată pe Flancul Estic

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a participat miercuri şi joi la reuniunea omologilor din statele membre NATO, discuţiile axându-se pe definirea perspectivelor strategice ale alianței, în contextul Summit-ului de la Madrid, care va avea loc sfârşitul acestei luni. Vasile Dîncu a vorbit despre necesitatea sprijinirii Republicii Moldova și a Georgiei, state „vulnerabile la ameninţarea rusă”, dar și despre trecerea la o „apărare înaintată” pe flancul estic al alianței, scrie digi24.ro

„Reuniunea a debutat cu o cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor statelor partenere ale NATO – Finlanda, Suedia, Georgia şi Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situaţia actuală din Ucraina, precum şi posibilităţile creşterii sprijinului pentru partenerii estici. În prezenţa oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizaţii pentru consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi abordarea provocărilor de securitate. Cu acest prilej, ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acţiunilor Rusiei şi implicaţiile pentru securitatea euro-atlantică şi a evidenţiat necesitatea menţinerii solidarităţii aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanţa consolidării sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia, state partenere vulnerabile la ameninţarea rusă”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, citat de Agerpres.

Ministrul Apărării a salutat şi contribuţiile substanţiale ale Finlandei şi Suediei la securitatea euro-atlantică şi a reiterat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO a acestor doi parteneri.

„Este necesar un nou construct şi un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. Trebuie să trecem de la o prezenţă înaintată la o apărare înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranţa că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul român a evidenţiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat apărării la 2,5% din PIB începând cu anul 2023.

„Finanţarea comună se află în centrul succesului Alianţei în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid şi adaptat la cerinţele Agendei NATO 2030. Am susţinut cu fermitate propunerile secretarului general de a creşte bugetele finanţate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021”, a punctat ministrul Apărării, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..