June 29, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

UE anunță că a semnat un acord pentru a importa gaze din Israel, o alternativă „de încredere” la gazul rusesc

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Uniunea Europeană va importa gaze naturale din Israel via Egipt. Blocul european a semnat, miercuri un acord, despre care spune că este o alternativă „de încredere” și pe termen lung la importurile din Rusia, scrie digi24.ro

„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor, conform EFE, citat de Agerpres.

„Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alţi furnizori de încredere şi dumneavoastră sunteţi unul”, a adăugat șefa CE, făcând referire la problema dependenţei de gazul rusesc pe care o are UE din cauza conflictului apărut ca urmare a războiului din Ucraina.

Memorandumul va permite ca Israel, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-şi canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi vor pleca spre Europa.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european.

Acordul a fost semnat de ministrul egiptean al Petrolului şi Resurselor Minerale, Tarek al Mulla, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul israelian de resort, Karine Elharrar, care a spus că „este prima dată când există o cerere de exporturi masive de gaze naturale din Israel către Europa”.

Conform unui comunicat al Ministerului israelian al Energiei, Memorandumul, care are o valabilitate de trei ani şi va fi reînnoit automat pentru alţi doi ani, nu împiedică exporturile de gaze ale celor două ţări din Orientul Mijlociu către alte destinaţii.

Von der Leyen a spus că „acesta este începutul unei lungi şi de succes istorii în regiune” şi a subliniat că „această cooperare energetică regională între ţările din Mediterana Orientală şi Uniunea Europeană va aduce noi investiţii, infrastructură comună şi pieţe mai deschise”.

Kadri Simson a recunoscut, la inaugurarea reuniunii Forumului Gazelor din Mediterana Orientală, la care a asistat ca şi invitat, că „niciun exportator individual nu ar putea înlocui volumele pe care UE le-a importat din Rusia”.

Însă, Von der Leyer a semnalat că această colaborare cu Israel şi Egipt va permite economii de bani, ceea ce va însemna „o investiţie mai eficientă”, în faţă a obiectivului de „a produce energie mai multă, mai fiabilă şi mai accesibilă pentru consumatorii europeni”.

În plus, a afirmat că această asociere cu Israel şi Egipt se extinde şi la procesul de tranziţie spre energii mai curate şi a dat drept exemplu conducta egipteano-israeliană care transportă gaze, dar trebuie pregătită pentru a transporta hidrogen. Şi a reamintit că Egipt şi UE intenţionează să iniţieze „o asociere în materie de hidrogen” la următoarea reuniune COP27, care va avea loc în noiembrie în oraşul egiptean Sharm el-Sheikh.

„Dumneavoastră aveţi o abundenţă de resurse naturale, aveţi soare, vânt, energie pe bază de hidrogen”, a explicat pentru a sprijini afirmaţia sa privind schimbarea surselor de aprovizionare cu energie din nord spre regiunea Mediteranei Orientale.

Elharrar a declarat că memorandumul recent semnat reprezintă „o afirmaţie pentru cei care văd în regiunea noastră doar aspecte negative, precum divizări şi conflict” că „paradigmele se schimbă” în regiune, scrie digi24.ro

 

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..