June 29, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

CEDO: Legea rusă privind „agenţii străini” încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că legea rusă din 2012 privind “agenţii străini” încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, transmite digi24.ro

CEDO a condamnat Rusia la plata a 292.090 de euro daune materiale, 730.000 de euro daune morale şi 118.854 de euro cheltuieli de judecată. AFP observă că sumele sunt mai mari decât cele stabilite de obicei prin sentinţele CEDO.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat însă în urmă cu o săptămână un act normativ care permite Moscovei să nu mai pună în aplicare deciziile CEDO, după ce Rusia s-a retras din Consiliul Europei în luna martie, notează Agerpres.

Drapelul Rusiei a fost coborât miercuri de pe stâlpul din fața clădirii Consiliului Europei din Strasbourg. Foto: Oleksandra Matviichuk/twitter
Potrivit agenţiei chineze Xinhua, Kremlinul a anunţat sâmbătă că Vladimir Putin a promulgat deja noua reglementare.

CEDO a fost sesizată de 73 de organizaţii neguvernamentale din Rusia, printre care centrul pentru drepturile omului Memorial, Grupul Helsinki din Moscova, organizaţia LGBT Coming Out, Asociaţia Agora şi Comitetul împotriva Torturii, considerate de Curte “unele din cele mai vechi şi recunoscute organizaţii ruse”.

CEDO ceruse în decembrie anul trecut autorităţilor ruse să suspende dizolvarea Memorial, organizaţie fondată în 1989 de disidenţi sovietici pentru păstrarea memoriei victimelor stalinismului. Demersul curţii nu a avut succes, reaminteşte AFP.

Legea privind agenţii străini impune organizaţiilor neguvernamentale condiţii stricte în privinţa auditării, declaraţiilor şi publicării, prevăzând şi amenzi foarte mari. Ca urmare, multe ONG s-au autodizolvat sau au fost lichidate. CEDO a apreciat că într-o societate democratică astfel de restricţii legale nu sunt necesare.

Curtea de la Strasbourg a mai consemnat că expresiile “activităţi politice” şi “finanţare străină”, referitoare la organizaţiile neguvernamentale, permit interpretări prea largi şi imprevizibile. Reclamantele activează de fapt în domeniile societăţii civile, drepturilor omului, protecţiei patrimoniului cultural sau a mediului, educaţiei, asistenţei sociale şi migraţiei.

În unanimitate, magistraţii europeni au decis că legea respectivă este contrară Convenţiei la aplicarea căreia veghează Curtea, mai precis, prevederilor referitoare la libertatea de exprimare, de întrunire şi de asociere.

Decizia nu a fost semnată nici de judecătorul rus membru al CEDO, nici de cele trei persoane desemnate de Moscova să îl înlocuiască. Magistratul respectiv a fost înlocuit de reprezentantul Ciprului, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..