June 29, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Ce își propune noul șef CCR, Marian Enache, în mandatul său

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

După alegerea ca președinte al Curții Constituționale, Marian Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient și consolidarea echidistanței Curții Constituționale, potrivit unui comunicat transmis de CCR.

Impulsionarea activității Curții Constituționale este una dintre prioritățile noului președinte al instituției, Marian Enache, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluționare.

Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani, precizează un comunicat al instituției.

După alegerea ca președinte al Curții Constituționale, domnul Marian Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Pe lângă impulsionarea activității, Marian Enache vorbește de construirea unei jurisprudențe unitare, clare și predictibile, precum și de îmbunătățirea calității redactării deciziilor.

O deschidere mai mare a instituției în raport cu celelalte autorități publice și cu reprezentanții tuturor profesiilor juridice pentru a se înțelege mai bine conținutul și sensul deciziilor Curții Constituționale, dar și către necesitățile societății românești, precum și față de forurile internaționale de justiție constituțională sunt alte priorități.

La acestea se adaugă un dialog mai structurat între instituțiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituțională, precum și promovarea dialogului instituțional cu instanțele constituționale și europene (CEDO/ CJUE).

Alte preocupări sunt continuarea eforturilor de digitalizare ale Curții Constituționale, implementărea registrul electronic jurisdicțional, dezvoltarea unui modul de jurisprudență și a unui motor de căutare, precum și reducerea la minimum a registrelor scrise de mână.

Marian Enache a subliniat că, în opinia sa, Curtea Constituțională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetățeni, în ceea ce privește drepturile și libertățile lor, cât și pentru autoritățile statului, în vederea realizării competențelor lor potrivit Legii fundamentale a statului.

„Ea este o curte de drepturi și libertăți și asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanță, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută și de societate ca o instituție necesară în dinamica vieții juridice românești”, spune noul președinte CCR.

Marian Enache le mulțumește colegilor săi pentru încrederea acordată într-o zi cu o semnificație istorică deosebită pentru constituționalismul românesc, având în vedere că, pe data de 11 iunie 1848, la Bucureşti, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat actul ce avea să devină „Constituția” Revoluției de la 1848, scrie stiripesurse.ro

 

Sursa foto: stiripesurse.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..