July 4, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Pacificul de Sud, noua arenă în care SUA și China își dispută supremația geopolitică

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Statele insulare care se întind în tot Pacificul de Sud și cunoscute mai mult pentru potențialul lor turistic decât pentru resursele naturale pe care le dețin, nu par să prezinte, la prima vedere, o valoare geopolitică însemnată, însă, cu toate acestea, arhipelagurile vulcanice izolate de restul lumii au devenit cea mai nouă arenă în care SUA și China își dispută supremația, scrie digi24.ro

 

 

Această competiție a ajuns în centrul atenției în ultimele zile, când ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a încheiat un tur de zece zile în care a vizitat opt țări din Pacificul de Sud pentru a promova cooperarea și un plan economic prin care Beijingul încearcă să își extindă rolul în regiune.

Vizita lui Wang și știrile despre propunerea Beijingului nu au fost privite cu ochi buni de alte puteri care au interese de mult timp în zona Pacificului de Sud, precum Australia, Noua Zeelandă și SUA. Washingtonul a anunțat săptămâna trecută că își va intensifica sprijinul pentru țările din regiune, iar Canberra și-a trimis ministrul de externe într-un tur diplomatic prin care să îi facă concurență Chinei.

Încercările Chinei de a forma un pact nu au primit sprijinul celor 10 țări pe care ministrul chinez le-a vizitat, însă Wang a lăsat în urma lui un mesaj clar al interesului pe care Beijingul îl arată pentru regiunea Pacificului de Sud. Foto: Profimedia Images
Încercările Chinei de a forma un pact nu au primit în general sprijinul celor 10 țări pe care ministrul chinez le-a vizitat, însă Wang a lăsat în urma lui un mesaj clar al interesului pe care Beijingul îl arată pentru regiunea Pacificului de Sud, iar vizita sa a ridicat noi întrebări despre felul în care națiunile insulare vor reuși să gestioneze tensiunile în creștere dintre marile puteri.

Din punctul de vedere al Statelor Unite și al Australiei, Beijingul își îmbunătățește relațiile cu capitalele statelor insulare sub pretextul că negociază proiecte de infrastructură sau acorduri modeste de securitate, în timp ce își sporește prezența militară din regiune.

SUA și Australia, îngrijorate de influența Chinei în Pacificul de Sud
SUA operează mai multe baze militare în Pacificul de Sud, iar armata americană are dreptul să folosească spațiul aerian și apele teritoriale ale unor state din regiune, preum Micronezia, Insulele Marshall și Palau.

Australia, la rândul ei, își operează propriile forțe militare navale în regiune și a avut de mult timp legături de securitate și apărare cu guvernele statelor insulare vecine, inclusiv antrenamente militare și de menținere a păcii.

Regiunea a fost menționată săptămâna trecută într-o declarație comună a președintelui Joe Biden și premierul neozeelandez Jacinda Ardern, care și-au exprimat îngrijorarea despre „instituirea unei prezențe militare constante în Pacific de către un stat care nu ne împărtășește valorile”, scrie digi24.ro

 

 

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..