June 29, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Compromis în UE pentru petrolul rusesc. Embargo pe mare, autorizarea livrărilor prin oleoductul Drujba

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

O parte dintre liderii Uniunii Europene înclină spre un compromis care ar interzice livrările de petrol rusesc pe mare dar ar scuti, temporar, livrările printr-un oleoduct important, în ideea de a da Ungariei mai mult timp, astfel încât blocul comunitar să ajungă la un acord cu privire la un nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei, transmite Bloomberg, potrivit digi24.ro

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, guvernele UE discută un plan cu Consiliul European şi Comisia Europeană care ar permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, de la un embargo mai amplu privind livrările de petrol rusesc spre blocul comunitar.

Această soluţie de compromis ar da premierului ungar, Viktor Orban, mai mult timp pentru a pune la punct detaliile tehnice ale planului de renunţare la livrările de petrol rusesc către Ungaria, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu un embargo privind petrolul rusesc, în cadrul celei de a şasea runde de sancţiuni destinate să pedepsească Moscova pentru conflictul din Ucraina. Însă pentru o decizie este nevoie de unanimitate iar Ungaria este cel mai acerb critic al unui embargou în timp ce alte state din Europa de Est se opun şi ele.

Modelul de business al grupului petrolier ungar MOL a fost construit pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba care asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei. Grupul petrolier ungar susţine că ar avea nevoie de 2-4 ani şi între 500 şi 700 milioane de dolari pentru ca cele două rafinării ale sale din Slovacia şi Ungaria să facă trecerea la procesarea unui alt tip de petrol.

Comisia Europeană, în cadrul unei strategii mai ample destinate reducerii dependenţei Europei de energia din Rusia, a anunţat că va finanţa investiţii în infrastructură de până la două miliarde de euro în statele membre, dar nici măcar aceste investiţii potenţiale nu au convins încă Ungaria.

Uniunea Europeană şi statele membre ar urma să continue să discute vineri diferite opţiuni, scrie digi24.ro

 

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..