July 1, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Cine beneficiază de scutiri de impozit și regim special de taxe

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

În plină dezbatere despre introducerea impozitului progresiv, specialiștii atrag atenția că sunt sute de mii de români care beneficiază de scutiri de taxe. Ultimii care au intrat pe această listă, în urmă cu doar câteva zile, sunt cei care lucrează în agricultură și industria alimentară. Însă Codul fiscal are și alte excepții, scrie digi24.ro

 

 

În jur de 300.000 de salariați care lucrează în agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti, începând de luna viitoare, impozit pe venit și nici contribuția la sănătate, dar rămân asigurați. Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, fixat pentru această industrie, ar înseamna că un angajat va rămâne cu un venit net de peste 2.360 de lei. Însă scutirea va fi acordată tuturor salariaților care câștigă până la 30.000 de lei.

Un model similar se aplică de ani buni și în construcții.

Regim special de taxe
Alți angajați exceptați de la plata unor taxe sunt cei din IT. Ei au o scutire la impozitul pe venit de 10 la sută, la fel și cercetătorii.

Activitățile independente, dar și contractele de activitate sportivă au la rândul lor un regim special, aplicabil doar în cazul contribuțiilor sociale.

Taxarea este diferită și pentru angajați cu contracte pe drepturi de autor. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

La veniturile din chirii, unde impozitul este de 10%, dar se aplică la 60% din venit. De asemenea, contribuțiile la sănătate se plătesc doar dacă aceste venituri depășesc 12 salarii minime pe economie.

La fel este și în cazul veniturilor din investiții. În schimb nu se aplică deducerea de 40% pe impozitul pe venit. Cu o excepție, însă. Veniturile din dividende sunt taxate cu 5%, scrie digi24.ro

 

 

sursa foto – digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..