Slovacia este acum a doua țară din Europa care impune lockdown total, după Austria. Situația este gravă și la granița României, în Ungaria, unde numărul de cazuri a explodat în ultimele zile.

Slovacia intră în lockdown total

Guvernul din Slovacia a anunțat miercuri că a decis impunerea unui lockdown total timp de de două săptămâni. Motivul este acela de a stopa explozia de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, care au luat amploare în ultima perioadă. Numărul spitalizărilor din Slovacia a atins recent un adevărat nivel critic. Mai mult, rata vaccinării rămâne în continuare una foarte scăzută, sub 50%, transmite Reuters.

Premierul Eduard Heger a anunțat marți că măsurile care intră în vigoare vineri îi vor viza pe toți, atât pe cei nevaccinați, cât și pe cei vaccinați. În cadrul măsurilor de izolare, oamenii își pot părăsi locuințele doar din anumite motive specifice. Printre acestea se numără cumpărarea de bunuri de primă necesitate, deplasarea la locul de muncă și la școală sau pentru a se vaccina.

Persoanele nevaccinate, obligate să se testeze

Persoanele nevaccinate vor trebui să se supună unui test pentru a ajunge la locul de muncă. De asemenea, până la 1.000 de militari pe zi vor ajuta sectorul sanitar aflat în dificultate să facă față pandemiei. Ministerul Sănătății a declarat miercuri că numărul infecțiilor zilnice a depășit pentru prima dată 10.000, 10.315 persoane fiind testate pozitiv marți. Este cu peste 1.000 mai mult decât recordul anterior înregistrat vineri.

Cu 13.080 de infecții în ultimele șapte zile la 1 milion de persoane, națiunea de 5,5 milioane de locuitori se confruntă cu cel mai grav val din lume, potrivit Our World In Data.

Slovacia pierde bătălia cu virusul

„Pierdem bătălia împotriva COVID”, a declarat marți președintele Zuzana Caputova.

Luni, Slovacia a impus noi restricții vizându-i pe cei nevaccinați, cărora li s-a interzis accesul în toate magazinele și centrele comerciale neesențiale. De asemenea, ei nu au voie să participe la niciun eveniment sau adunare publică. De asemenea, li se va cere să se testeze de două ori pe săptămână pentru a merge la muncă, dar guvernul nu a stabilit încă o dată pentru acest lucru.

Cu 3.200 de pacienți COVID-19 spitalizați, ceea ce depășește cu mult nivelul de 3.000 de paturi considerat critic de către Ministerul Sănătății din Slovacia, țara ar putea fi nevoită să ceară ajutor din partea altor țări europene. Ministerul a declarat că aproape 83% dintre pacienți nu au fost complet vaccinați. La 45,7%, rata de vaccinare din Slovacia este una dintre cele mai scăzute din UE. În total, Slovacia a înregistrat 631.738 de cazuri de infectare cu virusul și 14.056 de decese.