UPDATE 5. 11. 15. Klaus Iohannis vorbește în fața liberalilor. În sală se strigă numele lui Orban: ”Nu ne-am întâlnit de mult în această formulă, mă bucur să vă văd în număr atât de mare. Suntem într-un punct de ișnflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România.

Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi droit. Competiția deschisă în PNL mereu încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri pe idei, pe moțiuni. Am asistat la derapaje și atacuri la persoană. S-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui puternic greu încercat.

Viitorul președinte al PNL trebuie să demonstreze că PNL este cel mai puternic din România, că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată. Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor, în 2020, 4 ani de stabilitate politică. Sunt de neînțeles sabotajele venite din partid”.

UPDATE 4. 11.00. Președintele Iohannis a ajuns la Romexpo, fiind întâmpinat de Florin Cîțu și de Ludovic Orban. Cîțu și Orban nu s-au salutat. În sală s-a strigat numele lui Orban.

UPDATE 3. 10.25. Premierul Florin Cîțu a ajuns la Romexpo: ”Sunt mulți liberali care nu participă astăzi, dar acest Congres este pentru toți liberalii. Despre cei care protestază? Avem și noi în opoziție, în AUR și în USR, protestatari. Totdeauna vor exista protestatari. Nu am văzut cine sunt protestarii de aici, dar trăim în România și susținem dreptul la opinie”.

Rareș Bogdan, provocare pentru Cioloș

UPDATE 2. 10.00. Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus că alegerile interne din PNL vor fi „un festival al bunului simţ”. El îi transmite „o provocare” colegului său din Parlamentul European, Dacian Cioloş, afirmând că dacă acesta va accepta un portofoliu în guvernul condus de Florin Cîţu, şi el va renunţa la funcţia la nivel european şi va intra în Executiv.

„Va fi un festival al bunului simţ. Unii dintre colegii noştri care şi-au făcut calculele şi au văzut că nu au cum să obţină nici măcar 2000 de voturi din cele 5000 ai devenit puţin nervoşi. Nu este o problemă, vom intra înăuntru liderii partidului şi vom linişti lucrurile. Votul este secret, potrivi statutului PNL şi aşa funcţionează democraţia peste tot.

Eu îmi doresc foarte mult ca această coaliţie să continue împreună cu USR PLUS, o spun răspicat. De asemenea, îi transmit o provocare domnului Dacian Cioloş, am înţeles că se gândeşte la o poziţie de ministru. Dacă domnia sa vine de la Bruxelles pentru o poziţie de ministru, automat voi intra şi eu în Guvern alături de Florin Cîţu pe o altă poziţie, dacă domnia sa vine”.

Ludovic Orban: Klaus Iohannis este binevenit la congres

UPDATE 1. 9.30. Ludovic Orban a fost primul care a sosit la Romexpo. El a declarat  că vor fi respectate toate procedurile, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului pentru preşedinţia PNL şi nu vor fi încercări de fraudare. Orban a mai spus că președintele Klaus Iohannis este binevenit la acest eveniment.”Încrederea mea este că nu vor fi încercări (de fraudare a votului – n.r.).

Ca preşedinte al partidului nu am avut ocazia să intervin, am avut o comisie de organizare a congresului, avem o comisie de numărare şi validare a voturilor, care este formată cu reprezentare paritară şi care este condusă de preşedintele Comisiei de organizare, domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului”, a afirmat Orban, la sosirea la Romexpo.

Orban a spus că preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la congres, fiind un partener al PNL.

„Este binevenit preşedintele. Preşedintele este partener al PNL şi nu este primul eveniment la care participă”, a adăugat Orban.

CONGRESUL PNL. A început scandalul. Oamenii lui Orban rup perdelele de la cabinele de vot pentru a acuza că votul nu este secret

Totul despre Congresul PNL

La Congres sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi, dintre care 493 sunt delegaţi de drept, restul sunt delegaţi aleşi după norma de reprezentare, conform statutului. Congresul a fost convocat de către Consiliul Naţional al partidului, reunit la la 30 mai 2021.
Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală.
De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

La Romexpo,  comercianţii s-au pregătit deja cu mici. La o singură terasă din apropiere s-a comandat o tonă de mici pentru cei 5.000 de delegaţi care vor veni din întreaga ţară.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată”, a precizat Cîţu.

Cum se va desfășura congresul PNL

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice. Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea Forţa Dreptei, iar Florin Cîţu cu moţiunea România Liberală

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un suflu nou. Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, un festival al democraţiei. Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este cea mai urâtă campanie cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu ‘pâinea şi cuţitul sunt la mine’, ‘dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni, spunea Orban.

Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.

Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă, spunea atunci Ludovic Orban.

Florin Cîţu: Ludovic Orban a ales un mod foarte urât să iasă din politică

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului. Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi cel mai mare susţinător al moţiunii de cenzură.

În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. „Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece, a declarat Florin Cîţu.

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.