• Fri. Jun 9th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Eroare la testul de alcoolemie. Un şofer a demonstrat că nu avea niciun strop de alcool în sânge

Sep 25, 2021
0 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

Un bărbat a contestat, în instanță, suspendarea permisului pentru că ar fi consumat alcool. Acestuia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, pentru că testul arăta o alcoolemie de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a obţinut anularea sancţiunii, după ce a demonstrat, la INML, că nu avea strop de alcool în sânge.

Șoferul a fost lăsat fără permis în 20 mai 2021. Se afla la volanul unui Range Rover, când a fost testat și i-a ieșit o alcoolemie de de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a contestat sancţiunea și a solicitat să îi fie recoltate probe de sânge pentru a se stabili alcoolemia.

Ulterior a deschis proces la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti. Aceasta a admis cererea şoferului şi a anulat procesul-verbal, redându-i dreptul de a conduce.

Judecătorul a arătat că „potrivit art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia (n.r. poliţistului) să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge”.

RECLAMĂMin Read

Probele de sânge i-au dat dreptate

Judecătorul a constatat că în acest caz, şoferul a cerut să îi fie recoltate probe de sânge. Iar, în urma analizelor de laborator, alcoolemia din sânge a ieşit zero.

Petentul a solicitat poliţistului rutier să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii concentraţiei de alcool din sânge, fiind eliberat de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” buletinul de analiză toxicologică nr. 881 din 28.05.2021 (f.27), din care reiese că la ambele recoltări, la orele 22.10 şi 23.10, cantitatea de alcool exprimată în grame la 1000 ml sânge era 0 (zero).

Ca atare, instanţa constată că întrucât rezultatul analizelor de sânge prelevate petentului a indicat o alcoolemie de 0, instanţa apreciază că petentul poate uza de această probă în vederea dovedirii aspectului că nu a condus autovehiculul sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, o interpretare contrară ar conduce la situaţia în care norma prevăzută de art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002 nu s-a aplica niciodată, neavând nicio finalitate practică”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 4. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cazul șoferului cu alcoolemie de 2,8 la mie, care nu a pus gura pe alcool

În septembrie 2020, un şofer din Timişoara a rămas fără permis, după ce i-a ieşit o alcoolemie uriaşă: 2,8 mg/l alcool pur în aerul expirat. Marian Chiş susţinea că nu a pus însă gura pe alcool. Omul a cerut repetarea testului, însă poliţiştii au refuzat! I-au întocmit un dosar penal.

L-au dus, însă, la Spitalul Municipal din Timişoara pentru recoltarea probelor de sânge. Marian Chiş a avut de plătit şi o taxă de urgenţă de aproape 200 de lei, pentru ca rezultatele să fie communicate mai repede către Medicina Legală.

Ulterior, Chiş a fost sunat de la IPJ Timiş. I s-a comunicat scurt şi la subiect că poate să se ducă la ghişeul poliţiei să îşi ridice permisul de conducere. Rezultatul analizelor de laborator a arătat că nu a consumat alcool.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *