Compensații la energie electrică pentru milioane de români! Florin Cîțu tocmai a anunțat

Premierul Florin Cîțu a precizat, la Antena 3, că în jur de 5.000.000 de gospodării din România vor beneficia de compensație pentru energia electrică. El a mai spus că aproape 10.000.000 de români vor beneficia de aceasta.

Șeful Executivului a abordat și subiectul plafonării prețurilor, însă a precizat că așteaptă să vadă ce măsuri iau alte țări din blocul comunitar în acest sens. El a mai spus că, până acum, doar Spania a decis plafonarea prețurilor.

„Vor fi în jur de 5.000.000 de gospodării care vor beneficia de această compensare, asta înseamnă aproape 10.000.000 de cetățeni români. Plafonarea prețurilor este diferită, pentru că aici așteptăm să vedem ce se întâmplă în Uniunea Europeană cu alte țări. Până acum doar Spania a adoptat așa ceva.”, spune premierul.

Florin Cîțu: Nu este așa simplu

Prim-ministrul a subliniat că plafonarea prețurilor nu este un lucru simplu de făcut. El spune există un factor la care Executivul trebuie să fie foarte atent, respectiv că România este producătoare de gaze și de energie.

”România este producătoare de gaze și de energie și trebuie să fim foarte atenți și cu asta, dar eu vă spun că măsura cu care mergem acum este cea de compenare. Ne uităm la toate opțiunile. Eu vă spun că voi avea măsurile pentru ca această iarnă românii să nu sufere din cauza creșterii prețurilor”, a spus Florin Cîțu.

Președintele Consiliului Concurenței spune că vom avea prețuri mari la energie electrică pentru încă 4-5 ani

Președintele Consiliului Concurenței a precizat că prețurile la energie electrică vor fi mari pentru cel puțin 4-5 ani, atâta timp cât România va folosi cărbunele pentru producerea energiei.

Totuși, Bogdan Chirițoiu spune că în România nu se vede o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii ani.

„Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate”, a spus Chiriţoiu, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum