September 18, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Avocat: Angajații NU pot fi obligați să suporte cheltuielile cu teste anti-COVID

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Angajații din România nu pot fi obligați de angajatori să se vaccineze anti-COVID, o asemenea măsura fiind contrară Constituției. Deși salariații pot fi olbigați să efectueze periodic teste anti-COVID, aceștia nu pot fi obligați să suporte costurile pentru aceste teste, arată avocatul Marius-Cătălin Preduț, într-o analiză publicată pe site-ul euroavocatura.ro.

 

„În primul rând, în condițiile legii, angajatorii au dreptul și obligația de a-și organiza activitatea așa cum consideră de cuviință, inclusiv de a stabili și de a impune toate măsurile privind sănătatea și securitatea în muncă, atât în ceea ce privește salariații proprii, cât și persoanele terțe. În acest sens, art. 40 din Codul muncii stabilește că angajatorul dreptul de a a-și stabili organizarea și funcționarea unității, precum și de a da dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezervă legalității lor.

Astfel, impunerea efectuării și prezentării testelor PCR este conformă dispozițiilor legale care privesc dreptul angajatorului de a lua toate măsurile organizatorile și funcționale în domeniul sănătății și securității în muncă, mai ales în condițiile în care tot Codul muncii, prin art. 6 stabilește că ‘orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă, precum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără nicio discriminare’, iar art. 39 din același cod stabilește că salariatul are dreptul la securitate și sănătate în muncă. De asemenea, art. 39 alin. 2 stabilește că salariatul are obligația de a respecta măsurile de securitate și sănătate a muncii în unitate…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).