September 20, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Atentatele au fost doar începutul: Newyorkezii au fost loviți de cancer și boli cardiovasculare, după tragedia de la 11 septembrie 2001

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

La 20 ani de la atentatele teroriste considerate drept cele mai sângeroase din istorie, impactul tăcut și letal al evenimentelor încă se resimte în rândul newyorkezilor. Substanțele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001 afectează deopotrivă vechea și noua generație a Statelor Unite.

Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Centrul Medical Academic NYU Langone, una dintre instituțiile prestigioase din SUA, copiii expuși la substanțele chimice eliberate în aer în urma prăbușirii clădirilor World Trade Center arată semnele precoce ale riscului de boli cardiovasculare.

Turnurile Gemene din New York s-au prăbușit în decurs de două ore, au distrus și avariat alte clădiri din jur și au învăluit celebrul cartier Manhattan într-un nor toxic de fum și praf.

Cercetătorii din domeniul sănătății au analizat și au comparat probe de sânge pentru 308 persoane care erau copii în 2001, dintre care aproape jumătate au intrat în contact direct cu resturile și particulele degajate în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

 

Copiii cu niveluri foarte mari în sânge ale substanțelor chimice conținute de acel praf toxic au prezentat cantități ridicate de grăsimi care întăresc arterele și îngroașă pereții acestora, arată studiul NYU Langone.

“După 11 septembrie 2001, ne-am concentrat o atenție deosebită asupra impactului psihologic și mental asupra persoanelor care au asistat la tragedie. Numai că acum observăm consecințele fizice potențiale ale faptului că acei oameni s-au aflat în interiorul zonei de dezastru. Studiul asupra copiilor a fost prea îngust la acea vreme. Copiii au fost cel mai puțin studiați în ceea ce privește dezastrul de la World Trade Center. Consecințele cardiovasculare descrise azi au fost trecute cu vederea în depistare și evaluare”, a spus epidemiologul Leonardo Trasande, profesor asociat la Universitatea de Medicină NYU și coordonatorul studiului.

Subiecții studiului, în prezent adulți tineri, au fost înscriși în World Trade Center Health Registry, un registru care urmărește sănătatea fizică și psihică, prin verificări anuale, pentru aproape 2.900 de foști copii care au trăit sau au frecventat școli în Manhattan când s-au produs atacurile teroriste.

Potrivit cercetării, pericolul pe termen lung este reprezentat de expunerea la perfluoralchil sau PFAS – substanțe chimice eliberate în aer după ce electronicele și mobilierul au ars în cele două turnuri.

Aceste substanțe chimice includ acidul perfluoroctanoic (PFOA), folosit la scară largă pentru a face masele plastice mai flexibile. Producătorii din SUA au renunțat la utilizarea acidului în 2014, când s-au descoperit efectele sale periculoase asupra sănătății, inclusiv scăderea greutății nou-născuților și leziuni cerebrale.

Studiul mai notează că o creștere a nivelului de PFOA în sânge provoacă automat o creștere medie de 9% până la 15% a grăsimilor în sânge, factori de risc cunoscuți pentru blocarea vaselor de sânge și atacurile de cord…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).