September 20, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Peste un milion de contoare ale Electrica sunt expirate, în plin scandal al facturilor umflate

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

Peste un milion de contoare de măsurare a consumului de energie electrică instalate de Distribuție Energie Electrică România (DEER), parte din Grupul Electrica SA, erau expirate la finalul anului 2020 și numărul lor urmează să ajungă la 1,5 milioane, până în 2023, arată un document obținut de Economedia. Situația are în loc în contextul în care mulți consumatori se plâng de facturi la curent extraordinar de mari. Compania susține că, pentru a înlocui toate contoarele expirate până la finalul lui 2023 are nevoie să facă investiții pentru a instala anual 12% din numărul total de contoare, însă acest procent nu a fost acceptat de către autoritatea de reglementare din energie.

Situația vine în contextul în care numeroși consumatori s-au plâns că au primit facturi uriașe, deși consumul nu le-a crescut și chiar în ciuda faptului că locuințele facturate nu mai erau locuite de ani buni. De exemplu, o familie din Alba Iulia a primit o factură de 27.808,13 lei, iar altă familie o factură de 207.866,32 lei. Totodată, proprietarul unui apartament din orașul Cugir (județul Alba) a primit o factură record la electricitate în valoare de peste 739.000 de lei, deși în locuință nu locuiește nimeni de peste 20 de ani.

Un document al serviciului de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica arată că, la finalul anului 2020, 1.052.770 de contoare de măsurare a consumului de energie electrică instalate în gospodării erau expirate. DEER estimează că în acest an încă 42.894 de contoare vor expira, iar la finalul anului 2023 numărul total al contoarelor expirate va ajunge la 1.515.571.

Compania de distribuție a Electrica, DEER, susține că şi-a propus ca la finalul anului 2023 să nu mai aibă în instalații niciun contor cu scadența metrologică expirată.

Într-un răspuns la solicitarea Economedia, compania a afirmat că, în aceste condiții, 10% din parcul existent de contoare ar trebui înlocuit anual, fie cu contoare noi fie cu contoare remetrologizate.

Cu toate acestea, potrivit DEER, reglementările ANRE obligă operatorii de distribuție ca, la întocmirea planurilor de investiții, numărul de contoare noi montate să nu depășească 7% din numărul total de contoare.

„De aici rezultă faptul că pentru restul celor 3% (până la cele 10% care trebuie înlocuite întrucât au scadența metrologică depășită) operatorii de distribuție trebuie să utilizeze contoare remetrologizate (contoare demontate din instalații, verificate într-un laborator metrologic autorizat și apoi remontate în instalații)”, arată DEER.

Costul remetrologizării (care nu include costul înlocuirii în teren a contorului) este mai mare decât costul unui contor nou, spune compania ceea ce ar însemna ca diferența de cost să fie transferată către consumatorul final prin tariful de distribuție.

Într-adevăr, documentul DEER arată cum, în anumite cazuri, remetrologizarea unui contor este mai scumpă decât cumpărarea unui contor nou.

DEER mai arată că și-a construit planul de investiții pentru anul 2021 solicitând Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) majorarea procentului de contoare noi de la 7% la circa 12%, astfel încât să poată înlocui până la finalul anului 2023 toate contoarele cu scadență metrologică depașită sau care va fi depășită până la termenul respectiv.

Cu toate acestea, spune compania, ANRE nu a aprobat această majorare a procentului de contoare noi, astfel încât DEER le-a introdus în planul de investiții suplimentar pentru anul 2021.

Compania mai menționează că, în intervalul 01.01.2021-31.08.2021, au fost înlocuite peste 170.000 contoare cu scadență metrologică depașită.

Sursa: stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).