August 16, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Câteva sute de americani, rămaşi în Afganistan după retragerea trupelor militare: ‘O nouă misiune diplomatică a început’

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Câteva sute de cetăţeni americani care vor să părăsească Afganistanul au rămas în ţară după plecarea trupelor SUA, a estimat secretarul de stat Anthony Blinken, care a declarat luni noapte că misiunea militară s-a încheiat, dar una diplomatică a început, potrivit BBC, scrie news.ro.

La scurt timp după ce Statele Unite au anunţat încheierea misiunii în Afganistan, secretarul de stat a declarat reporterilor că 123.000 de oameni au fost scoşi în siguranţă din ţară de când talibanii au preluat controlul, pe 14 august.

Dintre ei, 6.000 sunt cetăţeni americani.

Blinken a spus că între 100 şi 200 de cetăţeni americani ce vor să plece au rămas în ţară şi că SUA au aşteptări ca talibanii să îşi ţină promisiunea de a lăsa oamenii să părăsească liber ţara.

Nu este clar câţi dintre cei evacuaţi sunt afgani.

În jur de 15.000 de oameni au fost duşi în Marea Britanie, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Canada a înlesnit evacuarea a aproximativ 3.700 de canadieni şi afgani. Germania a evacuat în jur de 5.300 de oameni, inclusiv mai mult de 4.000 de afgani. Italia a preluat peste 5.000 de oameni, între care 4.890 de afgani.

Aproximativ 3.000 de oameni, inclusiv mai mult de 2.600 de afgani, au fost transportaţi în Franţa. Australia a primit 4.100 de persoane, inclusiv mai mult de 3.200 de cetăţeni şi afgani cu vize.

Olanda, Belgia, Danemarca şi Suedia se numără între ţările care au evacuat mai mult de 1.000 de oameni fiecare de pe aeroportul din Kabul.

Odată cu plecarea ultimului avion american din Afganistan, a fost încheiat cel mai lung război dus de America până acum.

Preşedintele Joe Biden a fost aspru criticat pentru modul în care a organizat evacuarea, considerat haotic şi în grabă, iar republicanii, luni noapte, l-au atacat pe reţelele de socializare.

În special, ei au criticat faptul că SUA au evacuat doar 6.000 de cetăţeni dintre cei 15.000 de americani din Afganistan, aşa cum era estimat – nu toţi dorind să plece.

Blinken a mai declarat că un nou capitol a început în relaţia cu Afganistanul: „Vom conduce cu diplomaţia noastră. Misiunea militară s-a încheiat. O nouă misiune diplomatică a început”.

Ultimii militari americani au părăsit aeroportul din Kabul la miezul nopţii.

La acel moment, Zabihullah Mujahid, reprezentant al talibanilor, a spus că Afganistanul şi-a câştigat „independenţa deplină”.

Un alt oficial taliban, Anas Haqqani, a fost citat de AFP spunând că este „mândru” să asiste la astfel de „momente istorice”.

Cât priveşte afganii, odată cu plecarea trupelor străine, cei mai mulţi sunt încă disperaţi să iasă din ţară şi aleg să fugă în ţările vecine.

Deja, în ultimele două săptămâni, mii de afgani au fugit în Pakistan, deşi unii spun că nu este cea mai bună variantă.

Pe 7 octombrie 2001, coaliţia condusă de SUA a bombardat ţinte talibane şi al-Qaeda din Afganistan, după ce gruparea din urmă revendicase atacul de la 11 septembrie. Între altele, au fost atacate Kabul, Kandahar şi Jalalabad. Talibanii, care preluaseră puterea după un deceniu de ocupaţie sovietică şi un război civil, au refuzat să îl predea pe Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda.

Pe 13 noiembrie 2001, Alianţa Nordică, o grupare de rebeli anti-talibani susţinută de forţele coaliţiei, a capturat Kabulul…..citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..