Lovitură pentru OMS: China se opune unei noi anchete pe teritoriul ei

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

China a respins vineri apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul ei destinată aflării originii COVID-19, cerând o abordare “ştiinţifică” şi “non-politică”, informează France Presse, conform AGERPRES.

Presiunea s-a accentuat asupra Beijingului în ultimele ore în legătură cu pandemia, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi la nivel mondial şi a afectat o bună parte din economiile lumii.
OMS a îndemnat joi toate ţările să publice “toate datele despre virus”. Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.

O echipă de experţi internaţionali trimisă de OMS a mers la Wuhan în ianuarie 2021. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialişti chinezi, nu a stabilit concluzii definitive cu privire la originea virusului.

Beijingul a replicat la cererea OMS vineri, reiterându-şi poziţia apărată de mai multe luni: ancheta iniţială China-OMS este suficientă, iar solicitările de date suplimentare sunt motivate politic.

“Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă”, a declarat Ma Zhaoxu, viceministru al afacerilor externe, într-o conferinţă de presă online.

“Ne opunem politizării căutării originii (…) şi abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat el.

Studiul a estimat că trecerea coronavirusului de la liliac la om printr-un animal intermediar este cel mai probabil scenariu. El consideră “extrem de improbabil” ca virusul să provină dintr-un laborator.

Ma Zhaoxu a respins cererea OMS pentru o nouă anchetă.

“Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de comunitatea ştiinţifică”, a subliniat el.

“Cercetările viitoare trebuie şi pot fi continuate numai pe baza acestui raport. Nu este o chestiune de a începe din nou de la zero”, a adăugat el.

citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.