October 23, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Oficial al UE, semnal de alarmă: insurgenții talibani au ocupat 65% din Afganistan

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Insurgenţii talibani şi-au înăsprit marţi controlul asupra teritoriilor cucerite în Afganistan, în timp ce civilii s-au ascuns în locuinţele lor, iar un oficial al Uniunii Europene a spus că militanţii controlează 65% din ţară, după o serie de cuceriri făcute odată cu retragerea forţelor internaţionale, transmite Reuters.

Preşedintele Ashraf Ghani a făcut apel la liderii regionali să sprijine guvernul, în timp ce un oficial al ONU a spus că progresele înregistrate în domeniul drepturilor omului în cei 20 de ani de când islamiştii duri au fost demişi de la putere riscă să fie şterse, informează Agerpres.

În capitala Kabul, asistenţii lui Ghani au spus că solicită ajutorul miliţiilor regionale cu care s-a certat de-a lungul anilor pentru a ajuta la apărarea guvernului său. El a apelat, de asemenea, la civili pentru a apăra ”esenţa democraţiei” Afganistanului.

În oraşul Aibak, capitala provinciei Samangan, pe drumul principal dintre oraşul nordic Mazar-i-Sharif şi Kabul, luptătorii talibani şi-au consolidat controlul, mutându-se în clădirile guvernamentale, au spus locuitorii.

Majoritatea forţelor de securitate guvernamentale păreau să se fi retras.

”Singura modalitate este arestul la domiciliu autoimpus sau găsirea unei soluţii de a pleca la Kabul”, a declarat Sher Mohamed Abbas, un director fiscal provincial, când a fost întrebat despre condiţiile de viaţă din Aibak.

”Dar chiar şi Kabulul nu mai este o opţiune sigură”, a spus Abbas, singurul care întreţine o familie de nouă persoane.

Abbas a spus că talibanii au ajuns la biroul său şi le-a spus lucrătorilor să meargă acasă. El şi alţi rezidenţi au spus că nu au văzut şi nici nu au auzit lupte marţi.

De ani de zile, nordul a fost cea mai paşnică parte a ţării, cu o prezenţă talibană minimă. Strategia militanţilor pare să fie de a cuceri nordul, precum şi principalele puncte de trecere a frontierei din nord, vest şi sud, şi apoi să se apropie de Kabul.

Talibanii, luptându-se pentru a învinge guvernul susţinut de SUA şi pentru a reimpune legea islamică strictă, au cucerit luni Aibak întâlnind puţină rezistenţă.

Forţele talibane controlează acum 65% din teritoriul afgan, ameninţă că vor cuceri 11 capitale de provincie şi încearcă să lipsească Kabulul de sprijinul său tradiţional din partea forţelor naţionale din nord, a declarat marţi un înalt oficial al UE.

Guvernul a retras forţele din districtele rurale greu de apărat pentru a se concentra asupra deţinerii centrelor majore de populaţie, în timp ce oficialii au făcut apel la presiuni asupra Pakistanului vecin pentru a opri întăririle şi aprovizionarea talibanilor care trec peste graniţă.

Pakistanul neagă sprijinirea talibanilor.

Statele Unite au efectuat atacuri aeriene în sprijinul trupelor guvernamentale, dar au declarat că revine forţelor afgane să-şi apere ţara. “Este lupta lor”, a declarat luni reporterilor John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Sursa: stiripesurse.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).