October 23, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Brigăzile morții: Militari au lichidat civili pentru a încasa prime

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Fostul şef al armatei columbiene, Mario Montoya, este judecat în scandalul “falşilor pozitivi”, relatează Reuters. Între 2002 şi 2008, în timpul mandatului fostului preşedinte Alvaro Uribe, soldaţii au ucis civili şi i-au raportat ca luptători de gherilă ucişi în luptă pentru a beneficia de bonusuri financiare.

Curtea de justiţie de tranziţie (JEP) susţine că cel puţin 6.402 persoane au fost ucise în acest mod, dar unele grupuri ale victimelor susţin că numărul ar putea fi mai mare.

În pofida ordinelor primite de la Ministerul Apărării şi de la ierarhia militară de a prioritiza arestarea suspecţilor, Montoya, în vârstă de 72 de ani, nu le-a transmis mai departe şi a continuat să ofere stimulente pentru uciderea lor în luptă, fapt pentru care a fost acuzat de mai multe omucideri în circumstanţe agravante, a precizat biroul procurorului general.

“El a continuat să-i evalueze pe comandanţi plecând de la numărul de morţi raportaţi în luptă”, se precizează într-un document al biroului procurorului general consultat de Reuters.

“Generalul Montoya a continuat să exercite presiune asupra tuturor comandanţilor din ţară să se conformeze politicii sale privind rezultatele operaţiunile, în care morţile în luptă erau singurul criteriu pentru evaluarea unei campanii”, se adaugă în document.

Zeci de oficiali militari au fost arestaţi şi condamnaţi pentru implicarea în aceste crime, unii apărând în faţa JEP pentru a depune mărturie şi a beneficia de sentinţe reduse faţă de cele care ar fi fost dictate de sistemul juridic obişnuit.

JEP a fost creat în baza unui acord de pace din 2016 pentru a trage la răspundere pe foştii membri ai gherilei Forţele Armate Revoluţionare din Columbia şi pe liderii militari pentru presupuse crime de război.

Sursa: stiripesurse.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).