September 25, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

CSM a publicat rezultatul controlului la practica instanțelor și parchetelor în investigarea infracțiunilor la viața sexuală cu victime minore

0 0
4 min read
0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitate, a aprobat în ședința din 27 iulie raportul Inspecției Judiciare privind “Practica instanțelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore”. Controlul a fost dispus în ședința Plenului CSM din data de 11 iunie 2020 cu majoritate. Totodată s-a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propuneri de modificare a Codului penal.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat propunerile formulate la punctele 1-5 din raport şi a propunerilor de la punctele 6-10, reformulate, respectiv:

„1. Modificarea dispoziţiilor Codului de procedură penală, respectiv art.111 alin.(6) Cod procedură penală, în sensul ca măsurile privind desfăşurarea audierilor în incinte concepute sau adaptate acestui scop şi, respectiv, prin intermediul sau în prezenţa unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor să dobândească forţă obligatorie. (unanimitate)

2.Reglementarea legală a obligativităţii efectuării unei evaluări psihologice a persoanei vătămate minore în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. (unanimitate)

3. Reglementarea legală a obligativităţii desfăşurării procedurii cu victime minore în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, în faţa instanţei, în şedinţă nepublică. (unanimitate)

4. Eliminarea necorelării legislative între dispoziţiile art.93 alin.(4) şi art.281 alin.(1) lit.f) Cod procedură penală, în sensul reglementării sancţiunii nulităţii absolute şi în cazul în care persoana vătămată este audiată în absenţa unui avocat. (unanimitate)

5. Dezvoltarea şi aplicarea la nivel naţional a unei metodologii obligatorii de audiere a victimelor minore ale infracţiunilor, în special a victimelor infracţiunilor abuzului sexual, adoptate în urma consultării tuturor factorilor în materie. (unanimitate)

6. Analiza necesităţii desfăşurării unor activităţi de formare profesională continuă (centralizată şi la nivel descentralizat), interdisciplinară, cu implicarea mai multor autorităţi, precum Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, instanţele şi parchetele, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului; (unanimitate)

– crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai instituţiilor menţionate sau a oricăror alte instituţii cu expertiză în domeniu (de ex. poliţia judiciară), ori consultarea acestora, în scopul identificării problematicilor specifice fiecăreia în desfăşurarea procedurilor judiciare şi centralizarea acestora, pentru fundamentarea elaborării programelor de pregătire profesională continuă centralizată;

– elaborarea unei strategii comune de lucru prin evaluarea aspectelor rezultate din întâlnirile/consultările precedente, în scopul identificării celor mai bune tehnici/metode de desfăşurare a procedurilor judiciare (de exemplu cele referitoare la audierea minorilor, în sensul prezenţei aceluiaşi psiholog în faţa organului de poliţie, procurorului şi judecătorilor; audierea minorului fără prezenţa inculpatului, audierea într-un spaţiu special amenajat în acest scop, evitarea reaudierii minorului etc.) pentru desfăşurarea activităţilor specifice în condiţii legale şi cu protejarea interesului superior al minorului;

– diseminarea măsurilor stabilite la nivelul tuturor parchetelor şi instanţelor şi, dacă este cazul, efectuarea demersurilor pentru modificările legale/regulamentare (infralegale) rezultate din strategia menţionată în precedent, în vederea stabilirii unor practici unitare la nivel naţional, care să poată fi implementate în cadrul programului de formare profesională continuă centralizată şi la nivel descentralizat;

– introducerea în programele de formare profesională continuă centralizată şi la nivel descentralizat a judecătorilor şi procurorilor a unor teme privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore, precum:

Încadrarea juridică a faptelor în infracţiunea de viol sau, respectiv, act sexual cu un minor;
Aprecierea valabilităţii consimţământului persoanei vătămate minore;
Criterii de apreciere a constrângerii morale;
Tehnici de audiere a minorilor;
Analiza calificării faptelor săvârşite de părinţi în cazul „căsătoriei dintre minori”;
Evaluarea probatoriului în cazul acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi a judecăţii în procedura simplificată;
Protecţia şi promovarea drepturilor copilului;
Măsuri de informare, sprijinire şi protecţie a victimelor minore.
7. Analiza oportunităţii implicării, sub coordonarea şi în limitele stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii, a organelor judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri în susţinerea unor campanii publice de informare în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor; (majoritate: 15 voturi DA, 1 vot NU)…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).