mai 6, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Ioan-Aurel Pop: Avem datoria de oameni să ne împărtășim din lumina lină a Învierii

0 0
2 min read
0 0
Read Time:59 Second

De Sfintele Paști, Președintele Academiei ne îndeamnă, printr-o postare pe Facebook, să facem o incursiune în felul cum trăiau Sfintele Paști țăranii români. Vremurile s-au schimbat, dar „pacea ostenitorilor gliei, a protagoniștilor muncii tăcute” este încă prezentă în sufletele noastre, prin toată experiența de viață a strămoșilor. Avem datoria să o redescoperim, notează Basilica.ro.

Ioan-Aurel Pop alege să facă această incursiune în atmosfera sărbătorii de altădată prin intermediul poeziei unui poet care în ultimul timp a căzut în desuetudine: La Paști, de George Coșbuc.

O comentează pe larg, cu scopul de a explica în ce fel lucruri aparent simple ascund o așezare spirituală fundamentală, care ține de identitatea românească.

„Ce spun versurile lui Coșbuc? Vorbesc simplu despre venirea primăverii, cu ciripit de păsări, cu cer însorit, cu arbori în floare și cu pace în întreaga fire.”

În acest peisaj, creștinii din sat urcă dealul spre biserică. „Drumul din vale spre deal este unul inițiatic, el conducând înspre biserică, adică spre înalturi, de unde vine mântuirea, prin victoria vieții veșnice, «cu moartea pe moarte călcând»”, scrie istoricul.

El argumentează împotriva vocilor care pretind că George Coșbuc a fost un „poet minor și naționalist…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).