aprilie 10, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Explozie controlată la Siriu, pentru a se debloca Drumul Național 10

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Stânca ce bloca tranzitul pe DN 10 (Brașov-Buzău) a fost dinamitată.

Cel mai circulat drum care face legătura între Buzău şi Braşov rămâne închis, în zona lacului Siriu, şi ar putea rămâne aşa tot weekend-ul. Pirotehniştii au detonat o stâncă din masivul care mărgineşte drumul, însă şoseaua este încă acoperită de blocul de peste 300 de tone prăbuşit în noaptea de miercuri spre joi.

Pirotehniştii de la unitatea specială a IGSU de la Ciolpani au decis detonarea unui bloc masiv aflat într-un echilibru instabil, pentru că au constatat că masivul din care s-a surpat stânca nu prezintă stabilitate. Explozibilul a fost montat în două puncte pe suprafaţa acestuia, la o înălţime de 30 de metri deasupra solului, scrie Adevărul.

Operaţiunea dificilă şi plină de risc s-a derulat timp de aproape patru ore. Detonarea s-a făcut cu 40 de kilograme de trotil. Blocul de piatră care ameninţa să se prăbuşească în orice moment pe şosea s-a sfărâmat în bucăţi de zeci de kilograme. Drumarii au încărcat bucăţile de gresie în camioane şi au pregătit pentru următoarea operaţiune. Specialiştii intervin şi sâmbătă, 20 martie, când trebuie dinamitat bolovanul căzut în noaptea de miercuri spre joi, astfel încât să poată fi reluată circulaţia.

Problemele de la Siriu, judeţul Buzău, au apărut zilele acestea pe fondul precipitaţiilor însemnate cantitativ. Ploile şi ninsorile care au căzut la Siriu au destabilizat terenul şi au dus la ruperea unei bucăţi din stânca de pe marginea drumului. Drumul Naţional 10 este considerat un drum strategic, fiind cea mai scurtă cale rutieră între Ardeal şi Muntenia.

Zilnic, pe aici circulă între 8.000 şi 10.000 de maşini. Versantul care mărgineşte sensul de mers Buzău-Braşov este un adevărat pericol pentru participanţii la trafic, mai ales primăvara, când fenomenul de îngheţ-dezgheţ favorizează desprinderea pietrelor. Sunt montate plase de siguranţă, însă nu suficiente cât să stopeze căderea pietrelor de mari dimensiuni, precizează BizBrașov.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).