ianuarie 17, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Nicola Sturgeon: Acordul privind Brexit-ul ”va face Scoţia mai săracă”

3 min read
Read Time:2 Minute, 43 Second
Daily Record

Şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon a afirmat marţi la Edinburgh că proiectul de acord al guvernului britanic privind Brexit-ul ”va face Scoţia mai săracă” şi că parlamentarii formaţiunii sale politice, Partidul Naţional Scoţian (SNP), din Camera Comunelor de la Londra vor vota împotriva documentului, relatează BBC News, potrivit Agerpres.

”Pur şi simplu este un acord prost, pe care guvernul Regatului Unit caută să-l impună poporului Scoţiei indiferent de pagubele pe care el le va provoca”, a declarat dna Sturgeon de la Bute House (Edinburgh), reşedinţa oficială a şefului executivului Scoţiei, una din cele patru componente ale Regatului Unit, celelalte fiind Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Citește și : Theresa May, somată : Demisia pentru aprobarea Acordului Brexit (presă)

”El (acordul) nu va pune capăt incertitudinii, ci o va prelungi. Ni se cere să acceptăm un acord cu ochii închişi cu toate deciziile dificile tărăgănate”, a adăugat dna Sturgeon, prezentând o analiză a documentului împotriva căruia se opune guvernul său.

Nicola Sturgeon, lidera SNP, a precizat de asemenea că argumentele în favoarea independenţei Scoţiei ”nu au fost niciodată atât de puternice” şi că va reveni asupra acestei chestiuni după ce se va pronunţa Camera Comunelor.

Premierul britanic Theresa May, care va merge miercuri în Scoţia, a obţinut sprijinul liderilor Uniunii Europene pentru proiectul său de acord privind Brexit-ul, dar o aşteaptă ”o bătălie” în Camera Comunelor, care va trebui să se pronunţe prin vot pe 11 decembrie asupra documentului.

La rândul său, guvernul de la Londra insistă că acordul privind Brexit-ul este singurul document pe această temă aflat pe masa discuţiilor şi că alternativa la el ar fi o retragere a Regatului Unit din UE fără nici un acord.

Cei 35 de parlamentari ai SNP din Camera Comunelor de la Londra au făcut cunoscut că vor vota împotriva acordului, alături de laburişti, liberal-democraţi şi de adepţii pro- şi contra-Brexit din rândul conservatorilor.

Obiecţiile executivului de la Edinburgh la proiectul de acord au fost rezumate într-o nouă ediţie a unui document, intitulat „Scotland’s Place in Europe”, publicat prima dată în ianuarie 2018.

Ele includ o analiză economică ce susţine că un nou acord de liber-schimb i-ar sărăci pe scoţieni cu câte 1.600 de lire pe an până în 2030, comparativ cu scenariul în care Regatul Unit ar rămâne în UE.

În opinia dnei Sturgeon, aceasta reprezintă o dovadă că acordul este ”inacceptabil pentru guvernul scoţian şi păgubos pentru poporul Scoţiei”.

Documentul de analiză avertizează de asemenea că ”acordul special” pus în aplicare pentru a preveni revenirea la ”o graniţă dură” între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord ar putea provoca Scoţiei ”un dezavantaj competitiv grav” faţă de Irlanda de Nord.

Citește și : ONU: Migranţii de la graniţa cu Mexicul au dreptul de a solicita azil în SUA

Londra a insistat însă că un acord mai bun privind Brexit-ul nu este posibil, opinie reiterată şi de liderii europeni la summit-ul lor de duminică.

Reacţionând la publicarea documentului executivului scoţian, Jackson Carlaw, liderul interimar al Partidului Conservator Scoţian, a afirmat că Nicola Sturgeon ”nu este interesată de acord”, deoarece ea crede că opoziţia sa faţă de document ”va contribui la obsesia sa pentru un al doilea referendum privind independenţa” Scoţiei.

sursa:blacknews

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).