iunie 24, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Riposta Iranului după asasinarea fizicianului nuclear Mohsen Fakhrizadeh: Deputații au semnat un apel la răzbunarea savantului

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second
iran
Teheranul reflecta duminică la riposta sa în urma asasinării – atribuită Israelului – a unui eminent fizician nuclear iranian, relatează AFP.

În Parlament, deputaţii au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea savantului. Într-un comunicat, ei reclamă adoptarea unei legi prin care Iranul să nu mai permită Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) să inspecteze instalaţiile nucleare iraniene. În Iran, Consiliul Suprem al Securităţii Naţionale este cel care deţine controlul asupra deciziilor în dosarul nuclear.

”DISUASIUNE” ŞI ”RĂZBUNARE”

Preşedintele Parlamentului iranian, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a pledat duminică în favoarea unei ”reacţii puternice”, care să asigure ”disuasiunea” şi ”răzbunarea”.

Deputaţii consideră, într-un comunicat pe care l-au semnat toţi, că ”cel mai bun răspuns” faţă de actele de ”terorism şi sabotaj” ale Israelului, Statelor Unite şi aliaţilor lor este ”relansarea glorioasei industrii nucleare a Iranului” şi încetarea aplicării protocolului adiţional privind AIEA.

Potrivit acordului de la Viena, Teheranul a acceptat să dea curs exigenţelor din document care prevăd un acces nelimitat al inspectorilor AIEA la instalaţiile sale nucleare, înainte de ratificarea documentului în Parlament.

Începând de vineri, cei mai duri conservatori iranieni îndeamnă la vizarea inspectorilor AIEA.

”Nu doar că le vom interzice vizitele, ci şi discuţiile cu experţii sau oamenii de ştiinţă”, a declarat pentru agenţia de presă Tasnim deputatul Mahmoud Nabavian.

În opinia sa, Fakhrizadeh a fost ”identificat” de către ”inamic” fie prin ”activităţi ale serviciilor de informaţii”, fie prin ”interviuri” pe care le-a acordat AIEA şi este necesară ”tăierea tuturor căilor” care conduc a luarea oamenilor de ştiinţă iranieni drept ţinte.

Însă, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIA), Behrouz Kamalvandi, a declarat sâmbătă agenţiei oficiale iraniene de presă Irna că problema accesului inspectorilor AIEA este necesar ”să fie decisă la cele mai înalte niveluri”, sugerând astfel că aceasta nu este de competenţa deputaţilor.

Într-un violent editorial, ziarul ultraconservator Kayhan îndeamnă la atacarea portului israelian Haifa, la ”distrugerea în totalitate a infrastructurilor acestuia” şi la provocarea multor morţi, în cazul în care de ”dovedeşte” că Israelul se află în spatele asasinatului lui Fakhrizadeh.

Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri, într-un atac cu o maşină-capcană, urmat de un atac armat asupra maşinii sale, potrivit Ministerului iranian al Apărării, care a prezentat victima ca fiind şeful Departamentului său de Cercetare şi Inovaţie, însărcinat cu ”apărarea antiatomică”.

Israelul îl prezintă în schimb ca fiind conducătorul programului nuclear militar secret, a cărui existenţă Teheranul a dezminţit-o mereu. Iranul a acuzat Israelul că se află în spatele uciderii lui Fakhrizadeh.

Preşedintele Hassan Rohani a acuzat statul evreu că a încercat, astfel, să semene ”haosul” şi a ameninţat cu o ripostă ”la momentul potrivit”.

sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).